Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Russell Crowe
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl
Inne zdjęcia:

Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe
Russell Crowe

Więcej zjęć:
Russell Crowe


Imię i nazwisko: Russell Ira Crowe
Występuje jako: Russell Crowe

Płeć: mężczyzna
Data urodzenia: 1964-04-07
Wiek: 54 lat
Urodzeni w kwietniu
Znak zodiaku: Baran
Miejsce urodzenia: Wellington, Nowa Zelandia
Wzrost: 182
Małżeństwa :
Danielle Spencer (Od 7 kwietnia 2003) (2 dzieci)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Russell Crowe grał w filmach

Biografia Russell Crowe

Urodził się w Auckland w Nowej Zelandii. W wieku 4 lat wraz z rodziną przeniósł się do Australii. Już jako dziecko pomagał rodzicom w dowożeniu żywności i prowadzeniu zajazdów. Mając 6 lat zetknął się z aktorstwem i występował w popularnym serialu telewizji australijskiej "Spyforce". Jednak występy w tym serialu były krótkie i przez następne 12 lat Russell nie występował. Marzyła się mu kariera muzyka. Jako nastolatek przybrał pseudonim Russ Le Rock i założył zespół rockowy "Roman Atix". Mając 16 lat ponownie zaczął występować na scenie, ale tylko po to, żeby zarabiać pieniądze potrzebne na muzykowanie. W 1990 roku Crowe ponownie skupił się na aktorstwie. Dzięki filmom "W Imię Braterskiej Krwi" i "The Crossing" stał się znanym w Australii. Przełom nastąpił dwa lat później, kiedy to Russell zagrał w "Rommper Stomper - Świat Przemocy". Dzięki Sharon Stone w 1995 roku zadebiutował w amerykańskiej produkcji "Szybcy i Martwi". Zagrał on u boku takich sław jak Gene'a Hackmana, Leonardo DiCaprio i oczywiście Sharon Stone. Od tamtej pory jego kariera nabrała zawrotnego tempa. Jeszcze w tym samym roku pojawił się w "Zabójczej perfekcji" (1995), gdzie zagrał postać wirtualnego seryjnego mordercy. W filmie tym partnerował Denzelowi Washingtonowi. Kolejne filmy "Tajemnice Los Angeles", "Informator" i "Gladiator" uczyniły z niego jednego z najbardziej wziętych aktorów światowego kina. Za ten ostatni film aktor otrzymał Oscara oraz został nominowany do Złotego Globu.

Russell Crowe - filmografia aktorska

Dirt Music / Dirt Music (2011) jako Luther Fox
Robin Hood / Robin Hood (2010) jako Robin Hood
Stan gry / State of Play (2009) jako Cal McAffrey
Piętno przeszłości / Tenderness (2009) jako Detektyw Cristofuoro
W sieci kłamstw / Body of Lies (2008) jako Ed Hoffman
Bra Boys / Bra Boys (2007) jako głos narrator on sam
American Gangster / American Gangster (2007) jako Richie Roberts
3:10 do Yumy / 3:10 to Yuma (2007) jako Ben Wade
Boffo! / Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters (2006) jako Kapitan Jack Aubrey / John Nash zdjęcia niewymieniony w czołówce
Dobry rok / Good Year, A (2006) jako Max Skinner
Człowiek ringu / Cinderella Man (2005) jako Jim Braddock
Pan i władca: Na krańcu świata / Master and Commander: The Far Side of the World (2003) jako Kapitan Jack Aubrey
Texas / Texas (2002) jako on sam
60 Odd Hours in Italy / 60 Odd Hours in Italy (2002) jako on sam
Piękny umysł / Beautiful Mind, A (2001) jako John Forbes Nash Jr.
Dowód życia / Proof of Life (2000) jako Terry Thorne
Gladiator / Gladiator (2000) jako Maximus
Informator / Insider, The (1999) jako Jeffrey Wigand
Mystery, Alaska / Mystery, Alaska (1999) jako John Biebe
Tajemnice Los Angeles / L.A. Confidential (1997) jako Bud White
Szaleństwa miłości / Breaking Up (1997) jako Steve
Szybcy i martwi / Quick and the Dead, The (1995) jako Cort
Bez odwrotu / No Way Back (1995) jako Zack Grant
Magia dla początkujących / Rough Magic (1995) jako Alec Ross
Zabójcza perfekcja / Virtuosity (1995) jako SID 6.7
Tacy jak my / Sum of Us, The (1994) jako Jeff Mitchell
Krok w dorosłość / Love in Limbo (1993) jako Arthur Baskin
Tajemnice Alana / Hammers over the Anvil (1993) jako East Driscoll
Żyć chwilą / For the Moment (1993) jako Lachlan
Srebrny rumak / Silver Brumby, The (1993) jako mężczyzna
Romper Stomper / Romper Stomper (1992) jako Hando
Menedżer w bamboszach / Spotswood (1992) jako Kim Barry
W imię braterskiej krwi / Prisoners of the Sun (1990) jako Porucznik Corbett

Russell Crowe - jako reżyser

60 Odd Hours in Italy / 60 Odd Hours in Italy (2002)
Texas / Texas (2002)

Russell Crowe - jako producent

Robin Hood / Robin Hood (2010)

Zdjęcia gwiazd

Russell Crowe fot. Best Film Russell Crowe fot. CinePix Russell Crowe fot. CinePix Russell Crowe Russell Crowe, fot. CinePix Russell Crowe fot. Best Film Russell Crowe fot. CinePix Russell Crowe, fot. Warner Russell Crowe Russell Crowe fot. Best Film Russell Crowe Russell Crowe Russell Crowe Russell Crowe Russell Crowe fot. Best Film Russell Crowe Russell Crowe Russell Crowe fot. CinePix Russell Crowe Russell Crowe Russell Crowe Russell Crowe i Nicole Kidman Russell Crowe Russell Crowe fot. UIP
Zobacz więcej...
Nagrody Russell Crowe

Nagroda: Oscar za film Piękny umysł (A Beautiful Mind), rok 2002 w kategorii: Najlepszy aktor
Nagroda: Oscar za film Gladiator, rok 2001 w kategorii: Najlepszy aktor
Nagroda: Oscar za film Informator (The Insider), rok 2000 w kategorii: Najlepszy aktor
Nagroda: Złoty Glob za film Człowiek ringu (Cinderella Man), rok 2006 w kategorii: Najlepszy aktor - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Pan i władca: Na krańcu świata (Master and Commander: The Far Side of the World), rok 2004 w kategorii: Najlepszy aktor - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Piękny umysł (A Beautiful Mind), rok 2002 w kategorii: Najlepszy aktor - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Gladiator, rok 2001 w kategorii: Najlepszy aktor - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Informator (The Insider), rok 2000 w kategorii: Najlepszy aktor - Dramat

Zarobki Russell Crowe

Człowiek ringu (Cinderella Man) 2005, zarobki: $15,000,000
Pan i władca: Na krańcu świata (Master and Commander: The Far Side of the World) 2003, zarobki: $20,000,000
Piękny umysł (A Beautiful Mind) 2001, zarobki: $15,000,000
Dowód życia (Proof of Life) 2000, zarobki: $7,500,000
Gladiator 2000, zarobki: $5,000,000

Plotki Russell Crowe

Russell Crowe reżyseruje
Russell Crowe pilnuje superbohaterów
Russell Crowe prosi fanów o władzę
Harry Potter zaczarował USA
Russell Crowe nie jest schematyczny
Paul Haggis zrobi z Russella Crowe'a agenta
Zobacz, jak Russell Crowe ratuje żonę
Gerard Butler wygryzie Russella Crowe'a
Russell Crowe nie życzy synom kariery filmowej
Russell Crowe nakrzyczał na radiowca
Russell Crowe przegrywa z Indianą Jonesem
Poliż Russella Crowe'a
Nudny "Robin Hood" Russella Crowe'a
Scott Hicks: Brad Pitt tylko sprawia wrażenie męskiego
Russell Crowe zakochany w locie strzały
Siłownia w przyczepie Russella Crowe'a
Gladiator Russella Crowe'a nie reklamuje garniturów
Russell Crowe ufa gęsiej skórce
Hollywoodzka pracowitość Russella Crowe'a
Josh Brolin przeprasza Russella Crowe'a

Newsy Russell Crowe

Russell Crowe rybakiem u Phillipa Noyce'a
Angelina Jolie kontra Catherine Zeta-Jones
"The Equalizer" dla Russella Crowe'a
Gerard Butler wygryzie Russella Crowe'a
Diane Kruger porwana przez talibów
Russell Crowe znów chce włożyć rajtuzy
Brad Pitt rozwiązuje sprawę zaginięcia z Carey Mulligan
Russell Crowe Niemcem w Bollywood
Russell Crowe chce romansować z Beyoncé
Russell Crowe chce znów wypłynąć na głębokie wody

Ciekawostki Russell Crowe

-Pierwszą rolę główną otrzymał gdy miał 25 lat.
-Jego rockowy zespół nazywa się 30 Odd Foot of Grunts.
-W 2001 roku spotykał się z Meg Ryan.
-Gdy miał dziesięć lat grał w rugby i stracił przedni ząb. Wstawił sobie sztuczny dopiero wtedy, gdy reżyser filmu "The Crossing" zapłacił za usługe dentystyczną.
-Syn Charles Spencer Crowe, pierwsze dziecko Russella i Danielle, przyszedł na świat 21 grudnia 2003 roku w Sydney.
-Przyjaźni się z Jodie Foster.
-Poznał swoją żonę w 1989 roku na planie filmu "The Crossing".
-Po swojej śmierci chce odddać swój mózg dla do celów naukowych.
-Kiedy jego żona była w ciąży z pierwszym dzieckiem, rzucił picie alkoholu.
-Stworzył zespół muzyczny The Ordinary Fear of God.
-Był na ślubie Nicole Kidman i Keitha Urbana.
-Wraz z żoną i dziećmi mieszka w apartamencie Woollomoollo Wharf w Sydney, który kupili za 13,75 milona dolarów.
-Przyjaźni się z Nicole Kidman.