Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Anne Heche
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Anne Celeste Heche
Występuje jako: Anne Heche

Płeć: kobieta
Data urodzenia: 1969-05-25
Wiek: 51 lat
Urodzeni w maju
Znak zodiaku: Bliźnięta
Miejsce urodzenia: Aurora, Ohio, USA
Wzrost: 165
Małżeństwa :
Coleman 'Coley' Laffoon (1 września 2001 - 8 czerwca 2008) (rozwiedziona, 1 dziecko)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Anne Heche grała w filmach

Biografia Anne Heche

Utalentowana amerykańska aktorka Anne Heche znana jest nie tylko ze swoich umiejętności artystycznych, ale przede wszystkim jako aktywistka walcząca o prawa homoseksualistów. Wraz z Ellen DeGenres była bodaj najsłynniejszą homoseksualną parą kobiecą na świecie.
Urodziła się w małym miasteczku Aurora w stanie Ohio w 1969 roku. Jej dzieciństwo nie było usłane różami. Ojciec Anne był dyrektorem chóru w kościele baptystów. Cięgle tonął w długach i stronił od rodziny. Nie miał stałej pracy, a później wyszło na jaw, że prowadzi sekretne życie jako gej. To wszystko spowodowało, że Anne miała bardzo burzliwe dzieciństwo. W wieku 12 lat Heche zaczęła występy w lokalnych teatrach, aby pomóc rodzinie w opłacaniu rachunków. Rok później dowiedziała się o podwójnym życiu ojca, gdy ten umarł na AIDS. Kilka miesięcy później na jej rodzinę spadła kolejna tragedia- jej brat zginął w wypadku samochodowym. Po tych tragicznych wydarzeniach Anne przeprowadziła się z matką do Chicago. Cały czas występowała na scenie pomagając matce w kłopotach finansowych. W wieku 17 lat przeniosła się do Nowego Jorku, gdzie przez cztery lata grała role bliźniaczek w operze mydlanej "Another World". Za swoją pracę została wyróżniona nagrodą Emmy. Mimo pracy w serialu żyła bardzo skromnie, od czasu do czasu dorabiając występując w telewizyjnych show. Szczęście się uśmiechnęło do niej w 1996 roku, kiedy to otrzymała rolę w "Walking and Talking", niezależnym filmie, w którym Heche i Catherine Keener zagrały dwie najlepsze przyjaciółki. W tym samym roku otrzymała rolę najlepszej przyjaciółki Demi Moore w filmie "Pod presją", i chociaż film nie okazał się dużym sukcesem, to Heche otrzymała pochlebne opinie. Swoją pozycję ugruntowała w filmie "Fakty i akty" (1997) oraz w "Donnie Brasco" (1997) Mike Newella, gdzie zagrała żonę Johnnego Deppa. W tym samym roku ogłosiła, że jest w związku z Ellen DeGeneres. Wyznanie to nie podobało się jej agentom, których zwalniała po kolei. Niewiele brakło, aby nie otrzymała roli u boku Harrisona Forda w romantycznej komedii "Sześć dni, siedem nocy" (1998). Na szczęście wstawiennictwo Forda wystarczyło, aby Heche wystąpiła w tym filmie i udowodniła, że nawet jako lesbijka jest w stanie świetnie zagrać rolę kobiety w 100% heteroseksualnej. Film nie odniósł takiego sukcesu jakiego oczekiwano, ale Heche zebrała szereg pozytywnych opinii, jak również wiele ofert pracy.
Jej kolejny film "Powrót do raju" (1998), w którym zagrała prawniczkę, został dobrze przyjęty. Jednak sporym rozczarowaniem okazał się "Psychol" (1998) z gwiazdorską obsadą. Po tym jak widzowie źle przyjęli jej następny film "Trzeci cud" (1999) aktorka postanowiła stanąć po drugiej stronie kamery. W 1999 roku zadebiutowała jako reżyser "Reaching Normal", a rok później napisała scenariusz i wyreżyserowała odcinek powstającego dla telewizji HBO "Gdyby ściany mogły mówić 2". Jej odcinek skupiał się na parze lesbijek, które zrobią wszystko, aby mieć dziecko. W filmie tym wystąpiła Sharon Stone oraz DeGeneres. W tym samym roku Heche powróciła do aktorstwa i wystąpiła w "Podwójnym życiu", dramacie o mężczyźnie, który staje przed szansą przybrania nowej tożsamości.
W 2000 roku zakończyła trzy i pół letni romans z Ellen DeGenres i co ciekawe zaczęła wiązać się z mężczyznami. We wrześniu 2001 roku poślubiła Colemana Laffoona, a rok później urodziła mu syna Homera.


Anne Heche - filmografia aktorska

That's What She Said / That's What She Said (2011) jako Dee Dee
Policja zastępcza / Other Guys, The (2010) jako Pamela Boardman niewymieniony w czołówce
Amerykańskie ciacho / Spread (2009) jako Samantha
What Love Is / What Love Is (2007) jako Laura
Zemsta nieboszczyka / Suffering Man's Charity (2007) jako Helen
Życie seksualne / Sexual Life (2005) jako Gwen
Narodziny / Birth (2004) jako Clara
Wybór Gracie / Gracie's Choice (2004) jako Rowena Lawson
Medium / Dead Will Tell, The (2004) jako Emily Parker
John Q / John Q (2002) jako Rebecca Payne
Podwójne życie / Auggie Rose (2000) jako Lucy Brown
Jeden strzał zabija / One Kill (2000) jako Mary Jane O'Malley
Trzeci cud / Third Miracle, The (1999) jako Roxane
Powrót do raju / Return to Paradise (1998) jako Beth Eastern
Sześć dni, siedem nocy / Six Days Seven Nights (1998) jako Robin Monroe
Donnie Brasco / Donnie Brasco (1997) jako Maggie Pistone
Historie z metra: Podziemne opowieści / SUBWAYStories: Tales from the Underground (1997) jako Dziewczyna w ciąży
Fakty i akty / Wag the Dog (1997) jako Winifred Ames
Wulkan / Volcano (1997) jako Dr Amy Barnes
Koszmar minionego lata / I Know What You Did Last Summer (1997) jako Melissa
Pod presją / Juror, The (1996) jako Juliet
Gruszki na wierzbie / Pie in the Sky (1996) jako Amy
Gdyby ściany mogły mówić / If These Walls Could Talk (1996) jako Christine Cullen
Smak ryzyka / Wild Side, The (1995) jako Alex Lee
Gruba ryba / Kingfish: A Story of Huey P. Long (1995) jako Aileen Dumont
Bunt / Against the Wall (1994) jako Sharon
Potyczki z Jeannie / I'll Do Anything (1994) jako Claire
Investigator, The / Investigator, The (1994)
Dziewczyny w więzieniu / Girls in Prison (1994) jako Jennifer
Kieszonkowe / Milk Money (1994) jako Betty
Ambush of Ghosts, An / Ambush of Ghosts, An (1993) jako Denise
Przygody Hucka Finna / Adventures of Huck Finn, The (1993) jako Mary Jane Wilks

Anne Heche - jako reżyser

Reaching Normal / Reaching Normal (2001)
Na krawędzi / On the Edge (2001)
Gdyby ściany mogły mówić 2 / If These Walls Could Talk 2 (2000)

Anne Heche - jako scenarzysta

Na krawędzi / On the Edge (2001)
Gdyby ściany mogły mówić 2 / If These Walls Could Talk 2 (2000)
Stripping for Jesus / Stripping for Jesus (1998)

Anne Heche - jako producent

Medium / Dead Will Tell, The (2004) jako producent

Zdjęcia gwiazd

Anne Heche Anne Heche Ashton Kutcher i Anne Heche w filmie 'Ameryka?skie ciacho' Anne Heche fot. Warner Bros Entertainment Polska Anne Heche Anne Heche
Zobacz więcej...
Plotki Anne Heche

Steve Buscemi i Sigourney Weaver ze złymi policjantami w Los Angeles
Demi Moore zazdrosna o nagiego męża
Anne Heche ma syna
Drugi chłopiec dla Anne Heche
Anne Heche będzie mamą

Newsy Anne Heche

Zwycięzca z Cannes w polskich kinach
Anne Heche zamiast Jennifer Jason Leigh

Ciekawostki Anne Heche

-Przez dwa lata była związana aktorem Stevem Martinem. Para poznała się na planie filmu "A Simple Twist of Fate".
-W 1998 roku magazyn People umieścił ją na liście 50 najpiękniejszych ludzi na świecie.
-Jej ojciec Don umarł na AIDS (1983) w wieku 45 lat.
-Podczas spotkania ze studentami Uniwersytetu Vermont powiedziała, że jeśli sąd najwyższy stanu Vermont zalegalizuje małżeństwa homoseksualne będzie pierwsza, która to stanie na ślubnym kobiercu.
-W sierpniu 2000 roku zakończył się, po trzech i pół roku znajomości, związek Heche z Ellen DeGeneres.
-Zanim ujawniła, że jest lesbijką spotykała się z Richardem Burgim i Davidem Forsythem.
-W latach 1997-2000 była związana z aktorką Ellen DeGeneres.
-30 maja 2001 roku ogłosiła, że jest zaręczona z filmowcem Coleyem Laffoonem.
-2 marca 2002 roku urodziła syna Homera Heche Laffoona.
-4 września 2001 roku ukazała się jej autobiografia "Call Me Crazy". Heche napisała ją w zaledwie 6 tygodni.
-Jej rodzina przeprowadzała się 11 razy zanim Anne skończyła 12 lat.