Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Susan Sarandon
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Susan Abigail Tomalin
Występuje jako: Susan Sarandon

Płeć: kobieta
Data urodzenia: 1946-10-04
Wiek: 70 lat
Urodzeni w październiku
Znak zodiaku: Waga
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Wzrost: 171
Małżeństwa :
Chris Sarandon (16 września 1968 - 1979) (rozwiedziona)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Susan Sarandon grała w filmach

Biografia Susan Sarandon

Urodziła się 4 października 1946 roku jako najstarsza z dziewięciorga dzieci piosenkarza big-bandu, który później zaczął pracować jako producent telewizyjny. Jako najstarsze dziecko w rodzinie musiała pomagać matce, gospodyni domowej, w prowadzeniu domu i wychowywaniu młodszego rodzeństwa.
Po ukończeniu szkoły średniej kontynuowała naukę na katolickim University of America. Aktorstwem zainteresowała się dopiero po tym, jak wyszła za mąż za aktora Chrisa Sarandon. Towarzyszyła swojemu mężowi w przesłuchaniach i tak zaraziła się bakcylem aktorstwa. Razem z mężem pracowała w zespole teatralnym Garrick Players, razem z nim też udała się na przesłuchania do filmu "Joe" (1970). Wygrała przesłuchanie i zadebiutowała na dużym ekranie. Wkrótce potem otrzymała rolę w operze mydlanej "A World Apart", a w 1971 pojawiła się w filmie "La Mortadella".
Jej kariera rozwijała się i w 1975 roku zagrała w kultowym filmie Jima Sharmana "The Rocky Horror Picture Show", gdzie jako Janet Weiss wystąpiła u boku Tima Curry. W tym samym roku wystąpiła razem z Robertem Redfordem w "Wielki Waldo Pepper" George'a Roya Hilla, obrazie opowiadającym o pionierze lotnictwa.
W 1979 roku rozwiodła się z Chrisem Sarandon i związała się z filmowcem Louisem Mallem. Jemu właśnie zawdzięcza dwie świetne kreacje. W 1978 roku zagrała w dramacie "Ślicznotka", gdzie opiekowała się 12-letnią prostytutką (Brooke Shields), a dwa lata później za rolę w "Atlantic City" otrzymała swoją pierwszą nominację do Oscara. W 1983 roku wystąpiła w kontrowersyjnym horrorze Toniego Scotta "Zagadka nieśmiertelności", gdzie zagrała panią naukowiec uwiedzioną przez wampira (Catherine Deneuve). Film wywołał pewnego rodzaju skandal, a prasa rozpisywała się o scenie miłości lesbijskiej z Catherine Denevue. Głośno było też o jej romansach z partnerami filmowymi, o których donosiła prasa brukowa. Łączono ją z Davidem Bowie, Donem Johnsonem, Richardem Gere, Warrenem Beatty, Jackiem Nicholsonem.
Kariera aktorki nie ucierpiała na tym, a wręcz przeciwnie - nabrała znacznego tempa. Świetne kreacje stworzyła w "Czarownicach z Eastwick" (1987), "Bull Durham" (1988), "Styczniowy człowiek" (1988) i "White Palace" (1990). Za rolę kelnerki, która razem z przyjaciółką (Geena Davis) wyrusza w podróż przez Stany Zjednoczone w "Thelmie i Louise" (1991) Ridley'a Scotta otrzymała kolejną nominację do Oscara, Złotego Globu oraz nagrodę Brytyjskiej Akademii Filmowej.
W latach 90-tych stworzyła kolejne wielkie kreacje - kobiet dojrzałych, pełnych życiowej mądrości, matek. Ponownie została nominowana do Oscara za rolę w "Olej Lorenza" (1992) i "Klient" (1994), aż wreszcie doczekała się upragnionej statuetki Amerykańskiej Akademii Filmowej za rolę zakonnicy Helen Prejean, która próbuje pomóc skazanemu na śmierć mordercy (Sean Pean) zaakceptować wyrok w "Przed egzekucją" (1995). Bardzo dobrze odebrane zostały także jej inne filmy: "Małe kobietki" (1994), "Półmrok" (1998), "Mamuśka" (1998).


Susan Sarandon - filmografia aktorska

Peacock / Peacock (2010) jako Fanny Crill
Wall Street: Pieniądz nie śpi / Wall Street: Money Never Sleeps (2010) jako Sylvia Moore
Jack, jakiego nie znacie / You Don't Know Jack (2010) jako Janet Good
Fight For Your Right Revisited / Fight For Your Right Revisited (2010) jako Matka
Solitary Man / Solitary Man (2009) jako Jenna Fischer
Co w trawce piszczy? / Leaves of Grass (2009) jako Daisy Kincaid
Nostalgia anioła / Lovely Bones, The (2009) jako Grandma Lynn
Najlepszy / Greatest, The (2009) jako Grace Brewer
Speed Racer / Speed Racer (2008) jako Mama
Na rozstaju uczuć / Middle of Nowhere (2008) jako Rhonda Berry
Bernard i Doris / Bernard and Doris (2007) jako Doris
Obywatel Moore / Manufacturing Dissent (2007) jako ona sama
Zaczarowana / Enchanted (2007) jako Królowa Narissa
Arytmetyka uczuć / Emotional Arithmetic (2007) jako Melanie Lansing Winters
Facet od W-F'u / Mr. Woodcock (2007) jako Beverly Farley
W Dolinie Elah / In the Valley of Elah (2007) jako Joan Deerfield
Modliszka / Irresistible (2006) jako Sophie
Tajemnice kodu / Secrets of the Code (2006) jako narrator
Romance & Cigarettes / Romance & Cigarettes (2005) jako Kitty
Elizabethtown / Elizabethtown (2005) jako Hollie Baylor
Romanse i papierosy / Romance & Cigarettes (2005) jako Kitty Kane
Alfie / Alfie (2004) jako Liz
Jiminy Glick w Lalawood / Jiminy Glick in Lalawood (2004) jako ona sama
Zatańcz ze mną / Shall We Dance (2004) jako Beverly Clark
Czekając na cud / Noel (2004) jako Rose Collins
Siostrzyczki / Banger Sisters, The (2002) jako Lavinia Kingsley
Mila księżycowego światła / Moonlight Mile (2002) jako JoJo Floss
Ucieczka od życia / Igby Goes Down (2002) jako Mimi Slocumb
Psy i koty / Cats & Dogs (2001) jako Ivy głos
Rugratsy w Paryżu / Rugrats in Paris: The Movie - Rugrats II (2000) jako Coco LaBouche
Tajemniczy Joe / Joe Gould's Secret (2000) jako Alice Neel
Ziemskie namiętności / Earthly Possessions (1999) jako Charlotte Emery
Cradle Will Rock / Cradle Will Rock (1999) jako Margherita Sarfatti
Nasz przyjaciel, Martin / Our Friend, Martin (1999) jako Pani Clark głos
Wszędzie byle nie tu / Anywhere But Here (1999) jako Adele August
Mamuśka / Stepmom (1998) jako Jackie Harrison
Jakubek i brzoskwinia olbrzymka / James and the Giant Peach (1996) jako Pająk głos
Celluloidowy schowek / Celluloid Closet, The (1995) jako ona sama
Przed egzekucją / Dead Man Walking (1995) jako Sister Helen Prejean
Bezpieczne przejście / Safe Passage (1994) jako Mag Singer
Małe kobietki / Little Women (1994) jako Marmee March
Klient / Client, The (1994) jako Reggie Love
Bob Roberts / Bob Roberts (1992) jako Tawna Titan
Olej Lorenza / Lorenzo's Oil (1992) jako Michaela Odone
Thelma i Louise / Thelma & Louise (1991) jako Louise Sawyer
Biały pałac / White Palace (1990) jako Nora Baker
Styczniowy człowiek / January Man, The (1989) jako Christine Starkey
Sweet Hearts Dance / Sweet Hearts Dance (1988) jako Sandra Boon
Byki z Durham / Bull Durham (1988) jako Annie Savoy
Czarownice z Eastwick / Witches of Eastwick, The (1987) jako Jane Spofford
Waleczne kobiety / Women of Valor (1986) jako Pułkownik Margaret Ann Jessup
Kompromitujące pozy / Compromising Positions (1985) jako Judith Singer
Mussolini i Ja / Mussolini: The Decline and Fall of Il Duce (1985) jako Edda Ciano
Kumpelski układ / Buddy System, The (1984) jako Emily
Zagadka nieśmiertelności / Hunger, The (1983) jako Sarah Roberts
Kim w tej chwili jestem? / Who Am I This Time? (1982) jako Helene Shaw
Burza / Tempest (1982) jako Aretha
Nieoczekiwany romans / Loving Couples (1980) jako Stephanie
Prawie jak w raju / Something Short of Paradise (1979) jako Madeleine Ross
Król Cyganów / King of the Gypsies (1978) jako Rose
Ślicznotka / Pretty Baby (1978) jako Hattie
Checkered Flag or Crash / Checkered Flag or Crash (1977) jako C.C. Wainwright
Druga strona północy / Other Side of Midnight, The (1977) jako Catherine Alexander
Kowboj za kółkiem / Last of the Cowboys, The (1977) jako Ginny
Wielki Waldo Pepper / Great Waldo Pepper, The (1975) jako Mary Beth
Rocky Horror Picture Show / Rocky Horror Picture Show, The (1975) jako Janet Weiss
Zakochani w Molly / Lovin' Molly (1974) jako Sarah
Strona tytułowa / Front Page, The (1974) jako Peggy Grant
Bal kapitański / F. Scott Fitzgerald and 'The Last of the Belles' (1974) jako Ailie Calhoun
Mortadela / Mortadella, La (1971) jako Sally
Fleur bleue / Fleur bleue (1971) jako Elizabeth Hawkins

Susan Sarandon - jako producent

Kowboj za kółkiem / Last of the Cowboys, The (1977) jako producent

Zdjęcia gwiazd

Susan Sarandon fot. UIP Susan Sarandon Susan Sarandon Susan Sarandon, fot. Monolith/SPI Susan Sarandon i Tim Robbins Susan Sarandon Susan Sarandon, fot. UIP Susan Sarandon
Zobacz więcej...
Nagrody Susan Sarandon

Nagroda: Oscar za film Przed egzekucją (Dead Man Walking), rok 1996 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Klient (The Client), rok 1995 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Olej Lorenza (Lorenzo's Oil), rok 1993 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Thelma i Luise (Thelma & Louise), rok 1992 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Oscar za film Atlantic City, rok 1982 w kategorii: Najlepsza aktorka
Nagroda: Złoty Glob za film Ucieczka od życia (Igby Goes Down), rok 2003 w kategorii: Najlepsza aktorka drugoplanowa
Nagroda: Złoty Glob za film Mamuśka (Stepmom), rok 1999 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Przed egzekucją (Dead Man Walking), rok 1996 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Olej Lorenza (Lorenzo's Oil), rok 1993 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Thelma i Luise (Thelma & Louise), rok 1992 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Biały pałac (White Palace), rok 1991 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Bull Durham, rok 1989 w kategorii: Najlepsza aktorka - Musical/Komedia
Nagroda: Złoty Glob za film Bernard and Doris, rok 2009 w kategorii: Najlepsza aktorka w mini serialu lub filmie TV

Zarobki Susan Sarandon

Klient (The Client) 1994, zarobki: $5,000,000
Olej Lorenza (Lorenzo's Oil) 1992, zarobki: $3,500,000

Plotki Susan Sarandon

Hugo Weaving w sześciu rolach
Susan Sarandon i Jim Broadbent w chmurach
Smutna Susan Sarandon
Muzyczna terapia Tima Robbinsa
Susan Sarandon o ping-pongu
Susan Sarandon wierzy w inteligencję widzów
Susan Sarandon radzi dzieciom, jakie narkotyki brać
Susan Sarandon nadal seksowna
Susan Sarandon nie romansuje z biznesmenem
Susan Sarandon nie napisze o sobie
Susan Sarandon ucieka z Ameryki
Susan Sarandon lubi się starzeć

Newsy Susan Sarandon

Susan Sarandon i Judy Greer z Jeffem
Susan Sarandon głową klanu
Susan Sarandon matkuje Shii LaBeoufowi
Susan Sarandon i John Goodman na rzecz eutanazji
Mary-Louise Parker samotna z Michaelem Douglasem
Susan Sarandon matką bliźniąt
Pierce Brosnan opłakuje syna
Trio w ogródku Cilliana Murphy'ego
Susan Sarandon babcią anioła
Susan Sarandon w konflikcie z córką

Ciekawostki Susan Sarandon

-Od 1988 roku jej partnerem życiowym jest aktor Tim Robbins.
-W październiku 1997 roku magazyn Empire umieścił jej nazwisko na 35 miejscu listy 100 największych gwiazd filmu wszechczasów.
-W latach 1964-1968 studiowała na Wydziale Dramatycznym Catholic University w Waszyngtonie. Tam poznała i wyszła za mąż za Chrisa Sarandon.
-Ma córkę ze związku z Franco Amurrim (Eva Amurri, ur. w 1985 roku).
-Ma dwóch synów z Timem Robbinsem: Jacka Henry'ego Robbinsa (ur. w maju 1989) i Milesa Robbinsa (ur. w maju 1992).
-W 1996 roku magazyn People zaliczył ją do grona 50 najpiękniejszych ludzi na świecie.
-W 1993 r. razem z Timem Robbinsem wygłosiła w czasie ceremonii rozdania Oscarów mowę w obronie Haitańczyków, którzy zostali internowali w bazie USA w Guantanamo.
-Jest Ambasadorem Dobrej Woli UNICEFu.
-Popierała Ralpha Nadera w wyborach prezydenckich w 2000 roku.
-30 marca 1999 roku została aresztowana podczas protestu przeciwko zabiciu afrykańskiego imigranta Amadou Diallo przez 4 policjantów.
-Ma włoskie i walijskie pochodzenie.
-Ukończyła szkołę średnią Edison High School w Edison w stanie New Jersey, gdzie była cheerleaderką.
-Statuetkę Oscara trzyma w łazience.
-Jej wymiary to: 94C-66-91.
-Jest byłą modelką Forda.