Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Andie MacDowell
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Rosalie Anderson MacDowell
Występuje jako: Andie MacDowell

Płeć: kobieta
Data urodzenia: 1958-04-21
Wiek: 61 lat
Urodzeni w kwietniu
Znak zodiaku: Baran
Miejsce urodzenia: Gaffney, Południowa Karolina, USA
Wzrost: 173
Małżeństwa :
Paul Qualley (1986 - 1999) (rozwiedziona, 3 dzieci)
Rhett DeCamp Hartzog (Od 10 listopada 2001 - października 2004) (rozwiedziona)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Andie MacDowell grała w filmach

Biografia Andie MacDowell

Andie MacDowell nie miała łatwego dzieciństwa. Gdy miała 6 lat jej rodzice rozwiedli się, a ona wraz z trzema starszymi siostrami zamieszkała z matką. Jako nastolatka zaczęła pracować, ale były to prace za minimalną dozwoloną prawem stawkę. Gdy była na drugim roku college`u porzuciła szkołę i zaczęła pracować jako modelka. Wyjechała do Nowego Jorku i wkrótce jej twarz zaczęła zdobić okładki najpopularniejszych pism poświęconych modzie, m.in. "Elle" i "Vougue'a". Półtora roku spędziła w Paryżu. Pojawiała się także na pokazach mody w Rzymie i Mediolanie.
Po powrocie do Stanów Zjednoczonych otrzymała rolę w filmie Hugh Hudsona "Greystoke: legenda Tarzana, władcy małp" (1984). Jednak rola ukochanej Greystoke'a (Christopher Lambert) okazała się porażką. Reżyser uznał, iż Andie posiada zbyt wyraźny akcent południowy i postanowił, aby zdubbingowała ją Glenn Close. Krytyka również była bardzo nieprzychylnie nastawiona do MacDowell i nazwała ją nawet "głupią ślicznotką bez talentu". Jej kolejna rola lekarki w filmie Joela Schumachera, "Ognie św. Elma" (1985) również okazała się niepowodzeniem. Zrezygnowana aktorka postanowiła powrócić do zawodu modelki. Podpisała kontrakt z firmą kosmetyczną L'Oréal oraz Calvinem Kleinem. Po czterech lata powróciła jednak do aktorstwa i wystąpiła w mało udanym serialu telewizyjnym "Tajemnice Sahary" (1988). Jednak jej kolejna rola, stłamszonej przez nieudane małżeństwo kobiety w filmie Stevena Soderbergha "Seks, kłamstwa i kasety video" (1989), okazała się przełomem w jej karierze. Aktorka otrzymała znakomite recenzje i szereg nagród, w tym Independent Spirit Award oraz nagrodę Stowarzyszenia Krytyków Los Angeles. Po kolejnym sukcesie jakim była komedia "Zielona karta" (1990) krytyka wreszcie uznała MacDowell za dobrą aktorkę, sprawdzającą się zwłaszcza w komediach. Jej kolejne filmy ("Piękny obiekt pożądania", "Dzień świstaka", "Na skróty") potwierdzają to. W 1994 roku MacDowell stała się jedną z najpopularniejszych aktorek po sukcesie filmu "Cztery wesela i pogrzeb" Newella, gdzie wystąpiła w duecie z Hugh Grantem.
W swojej karierze MacDowell popełniła sporo błędów. Z pewnością do nich można zaliczyć występy w takich filmach jak "Hudson Hawk" (1991), gdzie zagrała u boku Bruce'a Willisa, oraz w równie nieudanym kobiecym westernie - "Wystrzałowe dziewczyny" (1994) Jonathana Kaplana. Aktorka odrzuciła również dobre role w takich filmach jak "Uwierz w ducha", "Niemoralnej propozycji" i "Milczeniu owiec". Jednak tych pomyłek było znacznie mniej niż sukcesów. Udane okazały się komedie "Mężowie i żona" (1996) Harolda Ramisa oraz "Michael" (1996) Nory Ephron.


Andie MacDowell - filmografia aktorska

5th Quarter, The / 5th Quarter, The (2010) jako Maryanne Abbate
Ryzyko / At Risk (2010) jako Monique Lamont
W imię zemsty / As Good as Dead (2010) jako Helen Kalahan
Inconceivable / Inconceivable (2008) jako Lottie Louise Du Bose
Krowy na wypasie / Barnyard (2006) jako Etta, kura (głos)
Ostatni znak / Last Sign, The (2005) jako Kathy
Tara Road / Tara Road (2005) jako Marilyn
Podróże z moją siostrą / Riding the Bus with My Sister (2005) jako Rachel
Salon piękności / Beauty Shop (2005) jako Terri
Ginostra / Ginostra (2002) jako Jessie
Reaching Normal / Reaching Normal (2001) jako Lisa
Wpadka / Crush (2001) jako Kate Scales
Na krawędzi / On the Edge (2001) jako Lisa segment "Reaching Normal"
Kolacja z przyjaciółmi / Dinner with Friends (2001) jako Karen
Uciec przed śmiercią / Harrison's Flowers (2000) jako Sarah Lloyd
Muppety z kosmosu / Muppets From Space (1999) jako Shelley Snipes
Muza / Muse, The (1999) jako Laura Phillips
Z miłości do... / Just the Ticket (1999) jako Linda Palinsky
Shadrach / Shadrach (1998) jako Trixie Dabney
Koniec przemocy / End of Violence, The (1997) jako Paige Stockard
Michael / Michael (1996) jako Dorothy Winters
Mężowie i żona / Multiplicity (1996) jako Laura Kinney
Wystrzałowe dziewczyny / Bad Girls (1994) jako Eileen Spenser
Cztery wesela i pogrzeb / Four Weddings and a Funeral (1994) jako Carrie
Szczęście, wiara i ketchup / Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman in Carver Country (1993) jako ona sama
Rubin z Kairu / Ruby Cairo (1993) jako Bessie Faro
Dzień świstaka / Groundhog Day (1993) jako Rita
Na skróty / Short Cuts (1993) jako Ann Finnigan
Hudson Hawk / Hudson Hawk (1991) jako Anna Baragli
Zielona karta / Green Card (1990) jako Brontë
Seks, kłamstwa i kasety wideo / Sex, Lies, and Videotape (1989) jako Ann
Ognie św. Elma / St. Elmo's Fire (1985) jako Dale Biberman
Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp / Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984) jako Jane Porter

Zdjęcia gwiazd

Andie MacDowell Andie MacDowell Andie MacDowell fot. Surefire Film Productions Andie MacDowell Andie MacDowell
Zobacz więcej...
Nagrody Andie MacDowell

Nagroda: Złoty Glob za film Cztery wesela i pogrzeb (Four Weddings and a Funeral), rok 1995 w kategorii: Najlepsza aktorka - Musical/Komedia
Nagroda: Złoty Glob za film Zielona karta (Green Card), rok 1991 w kategorii: Najlepsza aktorka - Musical/Komedia
Nagroda: Złoty Glob za film Seks, kłamstwa i kasety wideo (Sex, Lies and Videotape), rok 1990 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat

Plotki Andie MacDowell

Andie MacDowell samotna i szczęśliwa
Marisa Tomei zrezygnowała z czterech wesel dla dziadka

Newsy Andie MacDowell

Andie MacDowell w miasteczku bez tańca
Cory Monteith i Katie Cassidy jadą do Monako
Andie MacDowell wdową po rasiście
Jack Bender, Andie MacDowell i Hamlet wśród samochodowych potentatów
Jenna Elfman wśród sześciu żon Tima Allena
Znamy trzy z sześciu żon Tima Allena

Ciekawostki Andie MacDowell

-W 1991 i 2000 roku magazyn People umieścił jej nazwisko na liście 50 najpiękniejszych ludzi na świecie.
-Jako nastolatka pracowała w Pizza Hut i w McDonaldzie.
-Jej matka Paula zmarła w 1981 roku (była alkoholiczką).
-Jej mąż Rhett DeCamp Hartzog jest biznesmenem branży jubilerskiej. Andie i Rhett znają się od dziecka.
-Ma syna Justina (ur. w 1986) i dwie córki: Rainey (ur. w 1989) i Sarah Margaret (ur. w 1995).
-Jej wymiary to: 84-61-89 (w 1984 roku) i 89-61-89 (w 1988 roku).
-7 października 2004 wystąpiła do sądu o rozwód z Rhettem Hartzogiem.
-19 stycznia 2006 roku zaręczyła się z bizensmanem Kevinem Geaganem.