Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »


Imię i nazwisko: Angelina Jolie Voight
Występuje jako: Angelina Jolie

Płeć: kobieta
Data urodzenia: 1975-06-04
Wiek: 42 lat
Urodzeni w czerwcu
Znak zodiaku: Bliźnięta
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Wzrost: 173
Małżeństwa :
Jonny Lee Miller (28 marca 1996 - 3 lutego 1999) (rozwiedziona)
Billy Bob Thornton (5 maja 2000 - 27 maja 2003) (rozwiedziona)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Angelina Jolie grała w filmach

Biografia Angelina Jolie

Pochodzi z rodziny o aktorskich tradycjach. Jest córką aktora Jona Voighta (laureat Oscara) oraz aktorki i modelki Marcheline Bertrand. Jej rodzice rozwiedli się gdy Angelina była jeszcze małym dzieckiem. Wychowywana była głównie przez matkę, z którą dużo podróżowała. Jako dziecko była bardzo niesforna i zbuntowana. Związała się z grupą punków. Rodzice postanowili zainteresować ją aktorstwem. W wieku 11 lat rozpoczęła naukę w elitarnej szkole Lee Strasberg Theater Institute. Jednak przed kamerą debiutowała już dużo wcześniej, obok swojego ojca, w mało znanym filmie Hala Ashby'ego - "Looking to Get Out" (1982). Gdy ukończyła 16 lat zaczęła pracować jako modelka. Dużo podróżowała mieszkając w takich miastach jak Londyn, Nowy Jork, Los Angeles. Znalazła się w kilku teledyskach, m.in. Meat Loafa, Lemonheads, Lenny'ego Kravitza oraz Rolling Stonesów. Jednak wkrótce zrozumiała, że najbardziej pasjonuje ją aktorstwo. Zdecydowała się rozpocząć naukę na wydziale filmowym Uniwersytetu Nowojorskiego. Po powrocie do Los Angeles wstąpiła do grupy teatralnej Met Theater Group, gdzie grała m.in. obok Eda Harrisa i Holly Hunter. W 1993 roku pojawiła się w "Cyborg II", gdzie wcieliła się w rolę kobiety-cyborga. Film nie był zbyt udany, ale aktorka nie zraziła się pierwszymi niepowodzeniami. Dwa lata później dostała swoją pierwszą główną rolę w "Hakerach" Iaina Softleya. Film ten też nie został przyjęty ciepło, ale o aktorce mówiło się w samych superlatywach. Na planie poznała i związała się z angielskim aktorem Jonny Lee Millerem, którego wkrótce poślubiła. Związek nie przetrwał jednak zbyt długo, gdyż już po kilku miesiącach ogłoszono ich separację. Pomimo niepowodzeń w życiu prywatnym zawodowa kariera aktorki rozwijała się znakomicie. W 1997 roku zagrała żonę tytułowego bohatera w filmie "George Wallace", za którą została nagrodzona Złotym Globem oraz nominowana do Emmy. Rok później wcieliła się w postać Gii Carangi, modelki uzależnionej od narkotyków i umierającej na AIDS, w obrazie "Gia" wyprodukowanym dla telewizji HBO. Za rolę tą otrzymała kolejne nagrody w tym statuetkę Gildii Aktorów Ekranowych, Golden Satellite Award, Złoty Glob i drugą nominację do Emmy. Ogromny sukces przyniosła jej kreacja rozchwianej emocjonalnie dziewczyny w "Przerwanej lekcji muzyki" (1999). Jej występ przyniósł jej trzeci Złoty Glob oraz Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej. W tym samym roku na planie "Zmęczenia materiału" Mike'a Newella poznała Billy Bob Thorntona, którego poślubiła po rozwodzie z Millerem, 5 maja 2000 r. Z końcem lat 90-tych aktorka zaczęła grać coraz większe role w coraz ważniejszych produkcjach m.in. "60 sekund", "Tomb Rider", "Lara Croft Tomb Raider: Kolebka życia".

Angelina Jolie - filmografia aktorska

Podwójne życie / Double Life (2011) jako ona sama
Salt / Salt (2010) jako Evelyn Salt
Święta, święta i Po / Kung Fu Panda Holiday Special (2010) jako Tigress głos
Życie Jane / Jane's Journey (2010) jako ona sama
Turysta / Tourist, The (2010) jako Elise Clifton-Ward
Oszukana / Changeling (2008) jako Christine Collins
Wanted: Ścigani / Wanted (2008) jako Fox
Kung Fu Panda / Kung Fu Panda (2008) jako Tygrysica (głos)
Beowulf / Beowulf (2007) jako Matka Grendela
Cena odwagi / Mighty Heart, A (2007) jako Mariane Pearl
Dobry agent / Good Shepherd, The (2006) jako Clover/Margaret Russell
Sledge: The Untold Story / Sledge: The Untold Story (2005) jako ona sama
Mr. and Mrs. Smith / Mr. & Mrs. Smith (2005) jako Jane Smith
Złodziej życia / Taking Lives (2004) jako Illeana
Rybki z ferajny / Shark Tale (2004) jako Lola (głos)
Aleksander / Alexander (2004) jako Olimpias
Sky Kapitan i świat jutra / Sky Captain and the World of Tomorrow (2004) jako Franky
Fever, The / Fever, The (2004) jako Rewolucjonistka
Lara Croft Tomb Raider: Kolebka życia / Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003) jako Lara Croft
Trading Women / Trading Women (2003) jako narrator
Bez granic / Beyond Borders (2003) jako Sarah Jordan
Co za życie / Life or something like it (2002) jako Lanie Kerigan
Lara Croft: śmiercionośna i powabna / Lara Croft: Lethal and Loaded (2001) jako ona sama
Grzeszna miłość / Original Sin (2001) jako Julia Russell / Bonny Castle
60 sekund / Gone in Sixty Seconds (2000) jako Sara 'Sway' Wayland
Przerwana lekcja muzyki / Girl, Interrupted (1999) jako Lisa Rowe
Zmęczenie materiału / Pushing Tin (1999) jako Mary Bell
Kolekcjoner kości / Bone Collector, The (1999) jako Amelia Donaghy
Chicks, Man / Chicks, Man (1999) jako Barmanka niewymieniony w czołówce
Hell's Kitchen / Hell's Kitchen (1998) jako Gloria McNeary
Gra w serca / Playing by Heart (1998) jako Joan
Prawdziwe kobiety / True Women (1997) jako Georgia Virginia Lawshe Woods
Udając Boga / Playing God (1997) jako Claire
Wtajemniczenie / Foxfire (1996) jako Margaret 'Legs' Sadovsky
Mojave Moon / Mojave Moon (1996) jako Eleanor 'Elie' Rigby
Bez dowodów / Without Evidence (1995) jako Jodie Swearingen
Hakerzy / Hackers (1995) jako Kate Libby / 'Acid Burn'
Alice & Viril / Alice & Viril (1993) jako Alice
Angela & Viril / Angela & Viril (1993) jako Angela
Cyborg 2: Szklany cień / Cyborg 2 (1993) jako Casella 'Cash' Reese
Szukając wyjścia / Lookin' to Get Out (1982) jako Tosh

Angelina Jolie - jako reżyser

Untitled Bosnian War Love Story / Untitled Bosnian War Love Story (2011)
Place in Time, A / Place in Time, A (2007) jako Angelina Jolie

Angelina Jolie - jako scenarzysta

Untitled Bosnian War Love Story / Untitled Bosnian War Love Story (2011)

Angelina Jolie - jako producent

Trudell / Trudell (2005) jako producent wykonawczy
Lovesick / Lovesick (2003) jako producent

Zdjęcia gwiazd

Angelina Jolie i Brad Pitt Angelina Jolie i Brad Pitt Angelina Jolie fot. ITI Home Video Angelina Jolie, fot. Monolith Angelina Jolie fot. UIP Angelina Jolie Angelina Jolie Angelina Jolie Angelina Jolie Angelina Jolie Angelina Jolie fot. UIP Brad Pitt i Angelina Jolie, fot. UIP Angelina Jolie fot. Monolith Angelina Jolie fot. UIP Angelina Jolie, fot. UIP Angelina Jolie, fot. Monolith Angelina Jolie Angelina Jolie fot. UIP Angelina Jolie Angelina Jolie i Colin Farrell w filmie 'Aleksander' Angelina Jolie Brad Pitt i Angelina Jolie Angelina Jolie Oliver Stone i Angelina Jolie na planie filmu 'Aleksander'
Zobacz więcej...
Nagrody Angelina Jolie

Nagroda: Oscar za film Przerwana lekcja muzyki (Girl, Interrupted), rok 2000 w kategorii: Najlepsza aktorka drugoplanowa
Nagroda: Złoty Glob za film Przerwana lekcja muzyki (Girl, Interrupted), rok 2000 w kategorii: Najlepsza aktorka drugoplanowa
Nagroda: Złoty Glob za film Gia, rok 1999 w kategorii: Najlepsza aktorka w mini serialu lub filmie TV
Nagroda: Złoty Glob za film George Wallace, rok 1998 w kategorii: Najlepsza aktorka drugoplanowa w serialu, mini serialu lub filmie TV
Nagroda: Złoty Glob za film Cena odwagi (A Mighty Heart), rok 2008 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Złoty Glob za film Oszukana (Changeling), rok 2009 w kategorii: Najlepsza aktorka - Dramat
Nagroda: Oscar za film Oszukana (Changeling), rok 2009 w kategorii: Najlepsza aktorka

Zarobki Angelina Jolie

Mr. & Mrs. Smith 2005, zarobki: $10,000,000
Lara Croft Tomb Raider: Kolebka życia (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life) 2003, zarobki: $12,000,000
Lara Croft: Tomb Raider 2001, zarobki: $7,000,000
Wanted: Ścigani (Wanted) 2008, zarobki: $15,000,000

Plotki Angelina Jolie

Brad Pitt i Angelina Jolie razem na ekranie
Tim Burton rezygnuje ze Śpiącej Królewny
Anthony Hopkins i Angelina Jolie znów razem
Johnny Depp wychwala Angelinę Jolie
Johnny Depp najbrzydszy w grupie
Angelina Jolie elegancka nawet przy dzieciach
Nieustraszona Angelina Jolie
Angelina Jolie nie będzie Catwoman
USA w świecie Narnii
Angelina Jolie źle życzy Śpiącej Królewnie
Krępujące pocałunki Johnny'ego Deppa i Angeliny Jolie
Angelina Jolie prawie jak Clint Eastwood
Joss Whedon: Angelina Jolie to moja Wonder Woman
Brad Pitt w filmie Angeliny Jolie
Panda znów atakuje
James Cameron porzucił Kleopatrę
Angelina Jolie nie w ciąży
Kleopatra nęci Jamesa Camerona
Angelina Jolie: Poczekajcie z krytyką
Kobiety protestują przeciwko filmowi Angeliny Jolie

Newsy Angelina Jolie

Zobacz jeden dzień Anne Hathaway i Jima Sturgessa
Angelina Jolie będzie się mścić?
Angelina Jolie będzie kochać w Bośni
Angelina Jolie chce zwiedzać świat z agentką
Angelina Jolie i Catherine Zeta-Jones nie powalczą
Angelina Jolie kontra Catherine Zeta-Jones
Angelina Jolie: Skoro umarłam, to powinnam nie żyć
Angelina Jolie mężczyzną nie do przyjęcia
Angelina Jolie nie będzie już panią Smith
Angelina Jolie jako Kleopatra?

Ciekawostki Angelina Jolie

-W 2000 roku magazyn People umieścił ją na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata.
-Jej wielką pasją są tatuaże (ma wytatuowany m.in. japoński znak śmierci, dwa indiańskie symbole, smoka i czarny krzyż).
-Do ślubu z Jonny'm Lee Millerem poszła w czarnych skórzanych spodniach i białej koszuli. Na koszuli miała napisane krwią imię męża.
-Zbiera noże
-Jej ojcem jest aktor Jon Voight.
-"Jolie" oznacza "piękna" w języku francuskim.
-Ukończyła Beverly Hills High School.
-Chodziła do tego samego liceum co Lenny Kravitz.
-Wzdłuż brzucha ma wytatuowany łaciński napis "Quod me nutrit me destruit" (Co mnie żywi także mnie niszczy).
-W jej żyłach płynie czechosłowacka, angielska i amerykańska krew.
-10 marca 2002 roku wraz z mężem Billy Bob Thorntonem adoptowała chłopca z Kambodży. Chłopiec ma na imię Madox i urodził się 5 sierpnia 2001 roku.
-Jej wymiary to: 91C-71-91.
-W wieku 14 lat zaczęła pracować jako modelka.
-Na Uniwersytecie w Nowym Jorku jej wiodącym przedmiotem był film.
-Ulubiona muzyka: Madonna, Elvis Presley, Frank Sinatra, The Clash, Matchbox 20.