Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »


Imię i nazwisko: Colin James Farrell
Występuje jako: Colin Farrell

Płeć: mężczyzna
Data urodzenia: 1976-05-31
Wiek: 41 lat
Urodzeni w maju
Znak zodiaku: Bliźnięta
Miejsce urodzenia: Dublin, Irlandia
Wzrost: 180
Małżeństwa :
Amelia Warner (17 lipca 2001 - listopada 2001) (rozwiedziony)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Colin Farrell grał w filmach

Biografia Colin Farrell

Colin Farrell urodził się 31 maja 1976 roku w Dublinie w Irlandii. Wychowywał się w Castleknock. Jego ojciec Eamon był footballistą i grał w latach sześćdziesiątych w reprezentacji irlandzkiego klubu Shamrock Rovers. Colin będąc młodym chłopcem chciał pójść w ślady ojca i zostać sportowcem, jednak jako nastolatek zmienił zdanie i zapragnął zostać aktorem. Rozpoczął naukę w Gaiety School of Drama w Dublinie. Wkrótce potem pomyślnie przeszedł przesłuchania do roli w serialu "Ballykissangel" (1996). Porzucił szkołę, aby skupić się na pracy w serialu.
W filmie zadebiutował w 1997 roku. Wystąpił w niskobudżetowej produkcji "Drinking Crude". Następnie na krótko powrócił do telewizji w roli Daniela McCartheya w serialu Dierdre Purcell "Falling for a Dancer". Powrócił do filmu rolą w "War Zone" (1999). W 2000 roku Colinowi zaproponowano drugoplanową rolę w "Ordinary Decent Criminal" (Przyzwoity Przestępca), gdzie zagrał obok takich gwiazd jak Kevin Spacey i Linda Fiorentino. Jednak prawdziwą sławę i światowy rozgłos przyniósł mu film "Hart's War" (Wojna Harta), gdzie zagrał rolę pilota uwięzionego przez Niemców. Rola ta przynisoła mu propozycję pracy od samego Stevena Spielberga. W 2002 roku Farrell wystąpił w superprodukcji sławnego reżysera "Minority Report" (Raport Mniejszości), gdzie zagrał razem z Tomem Cruisem.


Colin Farrell - filmografia aktorska

Niepokonani / Way Back, The (2010) jako Valka
Londyński bulwar / London Boulevard (2010) jako Mitchell
Selekcja / Triage (2009) jako Mark Walsh
Parnassus / Imaginarium of Doctor Parnassus, The (2009) jako Tony(trzecia przemiana)
Szalone serce / Crazy Heart (2009) jako Tommy Sweet
Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj / In Bruges (2008) jako Ray
W cieniu chwały / Pride and Glory (2008) jako Jimmy Egan
Sen Kasandry / Cassandra's Dream (2007) jako Terry
Miami Vice / Miami Vice (2006) jako Detektyw James 'Sonny' Crockett
Pytając o miłość / Ask the Dust (2006) jako Arturo Bandini
Podróż do Nowej Ziemi / New World, The (2005) jako Kapitan Smith
Dom na krańcu świata / Home at the End of the World, A (2004) jako Bobby Morrow
Aleksander / Alexander (2004) jako Aleksander
Intermission / Intermission (2003) jako Lehiff
S.W.A.T. Jednostka Specjalna / S.W.A.T. (2003) jako Jim Street
Daredevil / Daredevil (2003) jako Dziesiątka
Rekrut / Recruit, The (2003) jako James Clayton
Veronica Guerin / Veronica Guerin (2003) jako Spanky McSpank
Telefon / Phone Booth (2002) jako Stuart Shepard
Raport mniejszości / Minority Report (2002) jako Danny Witwer
Doctor Sleep / Doctor Sleep (2002) jako Ochroniarz
Wojna Harta / Hart's War (2002) jako Porucznik Thomas W. Hart
Bandyci / American Outlaws (2001) jako Jesse James
Przyzwoity przestępca / Ordinary Decent Criminal (2000) jako Alec
Kraina Tygrysów / Tigerland (2000) jako Szer. Roland Bozz
Strefa wojny / War Zone, The (1999) jako Nick
Drinking Crude / Drinking Crude (1997)
Zniknięcie Finbara / Disappearance of Finbar, The (1996) jako epizod niewymieniony w czołówce
O jeden most za daleko / Bridge Too Far, A (1977) jako Kapral Hancock
Oh! Co za urocza wojenka / Oh! What a Lovely War (1969) jako Harry Smith

Colin Farrell - jako producent

Selekcja / Triage (2009) jako producent wykonawczy

Zdjęcia gwiazd

Colin Farrell Jamie Foxx i Colin Farrell w filmie 'Miami Vice', fot. UIP Colin Farrell Colin Farrell, fot. UIP Colin Farrell i Alicja Bachleda-Curuś fot. Monolith Colin Farrell, fot. Monolith Colin Farrell, fot. ITI Cinema Colin Farrell fot. Kino Świat Colin Farrell i Alicja Bachleda-Curu? Colin Farrell Alicja Bachleda-Curuś i Colin Farrell fot. Monolith Colin Farrell Colin Farrell, fot. UIP Colin Farrell, fot. ITI Cinema Keira Knightley i Colin Farrell fot. Forum Film Colin Farrell Colin Farrell fot. UIP Colin Farrell fot. UIP Colin Farrell Angelina Jolie i Colin Farrell w filmie 'Aleksander' Colin Farrell i Alicja Bachleda-Curu? Colin Farrell Keira Knightley i Colin Farrell fot. Forum Film Colin Farrell, fot. Syrena
Zobacz więcej...
Nagrody Colin Farrell

Nagroda: Złoty Glob za film Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj (In Bruges), rok 2009 w kategorii: Najlepszy aktor - Musical/Komedia

Zarobki Colin Farrell

Aleksander (Alexander) 2004, zarobki: $10,000,000
S.W.A.T. Jednostka Specjalna (S.W.A.T.) 2003, zarobki: $8,000,000
Rekrut (The Recruit) 2003, zarobki: $5,000,000
Raport mniejszości (Minority Report) 2002, zarobki: $2,500,000
Wojna Harta (Hart's War) 2002, zarobki: $2,500,000

Plotki Colin Farrell

Kate Beckinsale ma pamięć absolutną
Keira Knightley w więzieniu sławy
Colin Farrell bohaterem filmu
Colin Farrell trzeźwy i szczęśliwy
Mięczak Colin Farrell
Colin Farrell nie będzie śpiewał i tańczył
Colin Farrell jak Arnold Schwarzenegger
Colin Farrell porzucił Alicję Bachledę-Curuś
Isaiah Mustafa policjantem Jennifer Aniston
Straszna noc Davida Tennanta i Christophera Mintza-Plasse
Jennifer Aniston szantażuje Charliego Daya
Alicja Bachleda-Curuś nie przejmuje się sekstaśmą
Wyciszony tata Colin Farrell
Colin Farrell: Tom Cruise to fajny gość
Intymny film Colina Farrella
Henry Tadeusz Farrell
Alicja Bachleda-Curuś wkrótce panią Farrell
Colin Farrell cieszy się na dziecko
Colin Farrell: Alicja jest w ciąży
Romans Colina Farrella i Alicji Bachledy-Curuś wisiał w powietrzu

Newsy Colin Farrell

Angelina Jolie kontra Catherine Zeta-Jones
Colin Farrell nie będzie Księciem Ciemności
Colin Farrell jako Ozzy Osbourne
Colin Farrell i Eric Bana w świecie przestępców
Straszna noc Davida Tennanta i Christophera Mintza-Plasse
Straszna noc i straszni szefowie Colina Farrella
Richard Gere i Topher Grace ścigają rosyjskiego zabójcę
Kurier Joseph Gordon-Levitt podróżuje w czasie
John Krasinski i Drew Barrymore pokochają wieloryby
Colin Farrell i Marion Cotillard u Davida Cronenberga

Ciekawostki Colin Farrell

-Jest najmłodszym z rodzeństwa. Ma jednego brata i dwie siostry (Catherine i Claudine).
-W 2003 roku magazyn People umieścił jego nazwisko na liście 50 najpiękniejszych ludzi na świecie.
-Spotykał się z Britney Spears.
-Jest synem irlandzkiego piłkarza Eamona Farrella.
-Jego dziewczyna, modelka Kim Bordenave, 12 września 2003 roku urodziła mu syna James'a.
-Cierpi na chroniczną bezsenność odkąd skończył 12 lat.
-Na lewym placu serdecznym ma wytatułowane imię Millie. Millie oznacza ksywkę jego pierwszej żony Amelii Warner.
-Brał udział w przesłuchaniu dla kandydatów do irlandzkiego zespołu Boyzone, ale jego kandydatura została odrzucona
-Płynnie mówi po niemiecku i francusku.
-Jego idolem jest Al Pacino.