Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »


Imię i nazwisko: Colin James Farrell
Występuje jako: Colin Farrell

Płeć: mężczyzna
Data urodzenia: 1976-05-31
Wiek: 40 lat
Urodzeni w maju
Znak zodiaku: Bliźnięta
Miejsce urodzenia: Dublin, Irlandia
Wzrost: 180
Małżeństwa :
Amelia Warner (17 lipca 2001 - listopada 2001) (rozwiedziony)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Colin Farrell grał w filmach

Biografia Colin Farrell

Colin Farrell urodził się 31 maja 1976 roku w Dublinie w Irlandii. Wychowywał się w Castleknock. Jego ojciec Eamon był footballistą i grał w latach sześćdziesiątych w reprezentacji irlandzkiego klubu Shamrock Rovers. Colin będąc młodym chłopcem chciał pójść w ślady ojca i zostać sportowcem, jednak jako nastolatek zmienił zdanie i zapragnął zostać aktorem. Rozpoczął naukę w Gaiety School of Drama w Dublinie. Wkrótce potem pomyślnie przeszedł przesłuchania do roli w serialu "Ballykissangel" (1996). Porzucił szkołę, aby skupić się na pracy w serialu.
W filmie zadebiutował w 1997 roku. Wystąpił w niskobudżetowej produkcji "Drinking Crude". Następnie na krótko powrócił do telewizji w roli Daniela McCartheya w serialu Dierdre Purcell "Falling for a Dancer". Powrócił do filmu rolą w "War Zone" (1999). W 2000 roku Colinowi zaproponowano drugoplanową rolę w "Ordinary Decent Criminal" (Przyzwoity Przestępca), gdzie zagrał obok takich gwiazd jak Kevin Spacey i Linda Fiorentino. Jednak prawdziwą sławę i światowy rozgłos przyniósł mu film "Hart's War" (Wojna Harta), gdzie zagrał rolę pilota uwięzionego przez Niemców. Rola ta przynisoła mu propozycję pracy od samego Stevena Spielberga. W 2002 roku Farrell wystąpił w superprodukcji sławnego reżysera "Minority Report" (Raport Mniejszości), gdzie zagrał razem z Tomem Cruisem.


Colin Farrell - filmografia aktorska

Niepokonani / Way Back, The (2010) jako Valka
Londyński bulwar / London Boulevard (2010) jako Mitchell
Selekcja / Triage (2009) jako Mark Walsh
Parnassus / Imaginarium of Doctor Parnassus, The (2009) jako Tony(trzecia przemiana)
Szalone serce / Crazy Heart (2009) jako Tommy Sweet
Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj / In Bruges (2008) jako Ray
W cieniu chwały / Pride and Glory (2008) jako Jimmy Egan
Sen Kasandry / Cassandra's Dream (2007) jako Terry
Miami Vice / Miami Vice (2006) jako Detektyw James 'Sonny' Crockett
Pytając o miłość / Ask the Dust (2006) jako Arturo Bandini
Podróż do Nowej Ziemi / New World, The (2005) jako Kapitan Smith
Dom na krańcu świata / Home at the End of the World, A (2004) jako Bobby Morrow
Aleksander / Alexander (2004) jako Aleksander
S.W.A.T. Jednostka Specjalna / S.W.A.T. (2003) jako Jim Street
Daredevil / Daredevil (2003) jako Dziesiątka
Rekrut / Recruit, The (2003) jako James Clayton
Veronica Guerin / Veronica Guerin (2003) jako Spanky McSpank
Intermission / Intermission (2003) jako Lehiff
Telefon / Phone Booth (2002) jako Stuart Shepard
Raport mniejszości / Minority Report (2002) jako Danny Witwer
Doctor Sleep / Doctor Sleep (2002) jako Ochroniarz
Wojna Harta / Hart's War (2002) jako Porucznik Thomas W. Hart
Bandyci / American Outlaws (2001) jako Jesse James
Przyzwoity przestępca / Ordinary Decent Criminal (2000) jako Alec
Kraina Tygrysów / Tigerland (2000) jako Szer. Roland Bozz
Strefa wojny / War Zone, The (1999) jako Nick
Drinking Crude / Drinking Crude (1997)
Zniknięcie Finbara / Disappearance of Finbar, The (1996) jako epizod niewymieniony w czołówce
O jeden most za daleko / Bridge Too Far, A (1977) jako Kapral Hancock
Oh! Co za urocza wojenka / Oh! What a Lovely War (1969) jako Harry Smith

Colin Farrell - jako producent

Selekcja / Triage (2009) jako producent wykonawczy

Zdjęcia gwiazd

Jamie Foxx i Colin Farrell w filmie 'Miami Vice', fot. UIP Colin Farrell fot. UIP Colin Farrell Colin Farrell, fot. ITI Cinema Colin Farrell, fot. UIP Colin Farrell Colin Farrell fot. UIP Colin Farrell, fot. ITI Cinema Colin Farrell Alicja Bachleda-Curuś i Colin Farrell fot. Monolith Colin Farrell i Alicja Bachleda-Curu? Colin Farrell Colin Farrell Colin Farrell, fot. Monolith Colin Farrell fot. Forum Film Colin Farrell fot. Kino Świat Colin Farrell i Alicja Bachleda-Curu? Keira Knightley i Colin Farrell fot. Forum Film Colin Farrell Colin Farrell Keira Knightley i Colin Farrell fot. Forum Film Colin Farrell, fot. UIP Colin Farrell i Alicja Bachleda-Curuś fot. Monolith Colin Farrell
Zobacz więcej...
Nagrody Colin Farrell

Nagroda: Złoty Glob za film Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj (In Bruges), rok 2009 w kategorii: Najlepszy aktor - Musical/Komedia

Zarobki Colin Farrell

Aleksander (Alexander) 2004, zarobki: $10,000,000
S.W.A.T. Jednostka Specjalna (S.W.A.T.) 2003, zarobki: $8,000,000
Rekrut (The Recruit) 2003, zarobki: $5,000,000
Raport mniejszości (Minority Report) 2002, zarobki: $2,500,000
Wojna Harta (Hart's War) 2002, zarobki: $2,500,000

Plotki Colin Farrell

Kate Beckinsale ma pamięć absolutną
Keira Knightley w więzieniu sławy
Colin Farrell bohaterem filmu
Colin Farrell trzeźwy i szczęśliwy
Mięczak Colin Farrell
Colin Farrell nie będzie śpiewał i tańczył
Colin Farrell jak Arnold Schwarzenegger
Colin Farrell porzucił Alicję Bachledę-Curuś
Isaiah Mustafa policjantem Jennifer Aniston
Straszna noc Davida Tennanta i Christophera Mintza-Plasse
Jennifer Aniston szantażuje Charliego Daya
Alicja Bachleda-Curuś nie przejmuje się sekstaśmą
Wyciszony tata Colin Farrell
Colin Farrell: Tom Cruise to fajny gość
Intymny film Colina Farrella
Henry Tadeusz Farrell
Alicja Bachleda-Curuś wkrótce panią Farrell
Colin Farrell cieszy się na dziecko
Colin Farrell: Alicja jest w ciąży
Romans Colina Farrella i Alicji Bachledy-Curuś wisiał w powietrzu

Newsy Colin Farrell

Angelina Jolie kontra Catherine Zeta-Jones
Colin Farrell nie będzie Księciem Ciemności
Colin Farrell jako Ozzy Osbourne
Colin Farrell i Eric Bana w świecie przestępców
Straszna noc Davida Tennanta i Christophera Mintza-Plasse
Straszna noc i straszni szefowie Colina Farrella
Richard Gere i Topher Grace ścigają rosyjskiego zabójcę
Kurier Joseph Gordon-Levitt podróżuje w czasie
John Krasinski i Drew Barrymore pokochają wieloryby
Colin Farrell i Marion Cotillard u Davida Cronenberga

Ciekawostki Colin Farrell

-Jest najmłodszym z rodzeństwa. Ma jednego brata i dwie siostry (Catherine i Claudine).
-W 2003 roku magazyn People umieścił jego nazwisko na liście 50 najpiękniejszych ludzi na świecie.
-Spotykał się z Britney Spears.
-Jest synem irlandzkiego piłkarza Eamona Farrella.
-Jego dziewczyna, modelka Kim Bordenave, 12 września 2003 roku urodziła mu syna James'a.
-Cierpi na chroniczną bezsenność odkąd skończył 12 lat.
-Na lewym placu serdecznym ma wytatułowane imię Millie. Millie oznacza ksywkę jego pierwszej żony Amelii Warner.
-Brał udział w przesłuchaniu dla kandydatów do irlandzkiego zespołu Boyzone, ale jego kandydatura została odrzucona
-Płynnie mówi po niemiecku i francusku.
-Jego idolem jest Al Pacino.