Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Anders Henrikson
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Anders Henrik Henrikson
Występuje jako: Anders Henrikson

Data urodzenia: 1896-06-13
Wiek: 123 lat
Urodzeni w czerwcu
Znak zodiaku: Bliźnięta
Miejsce urodzenia: Sztokholm, Szwecja
Małżeństwa :
Aino Taube (od 1940 do jego śmierci), 2 dzieci: Ella, Mathias (ur. 16.05.1940)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Anders Henrikson gra w filmach

Anders Henrikson - filmografia aktorska

Maurowie / Morianerna (1965) jako Verner Vade
Pojken i trädet / Pojken i trädet (1961) jako John Cervin
Prästen i Uddarbo / Prästen i Uddarbo (1957) jako Teodor
Dockhem, Ett / Dockhem, Ett (1956) jako Narrator w prologu głos niewymieniony w czołówce
Giftas / Giftas (1955) jako Albert Sund
Resan till dej / Resan till dej (1953) jako Vilhelm 'Ville' Karlsson
Vägen till Klockrike / Vägen till Klockrike (1953) jako "Przeszkoda" włóczęga
Upór / Trots (1952) jako Uno Thörner
Panna Julia / Fröken Julie (1951) jako Hrabia
Więzienie / Fängelse (1949) jako Paul
Nyckeln och ringen / Nyckeln och ringen (1947) jako John Berner konsul
Det vackraste på jorden / Det vackraste på jorden (1947) jako Georg Isakson muzyk
Åsa-Hanna / Åsa-Hanna (1946) jako Anders-Petter
Blod och eld / Blod och eld (1945) jako Thomas Hell
Herr Collins äventyr / Herr Collins äventyr (1943) jako Filip Collin
Jag dräpte / Jag dräpte (1943) jako Hans Greger
Droga do nieba / Himlaspelet (1942) jako Our Lord
Ungdom i bojor / Ungdom i bojor (1942) jako Doktor Ragnar "Ragge" Ekblad
Fallet Ingegerd Bremssen / Fallet Ingegerd Bremssen (1942) jako Thomas Arnholm asystent dawniej ordynator w szpitalu psychiatrycznym Św. Bartłomieja
Livet går vidare / Livet går vidare (1941) jako Andersson
Powrót z Babilonu / Hem från Babylon (1941) jako Sergej Nabocof
Brott, Ett / Brott, Ett (1940) jako Hans von Degerfelt
Z narażeniem życia / Med livet som insats (1940) jako Max
Alle man på post / Alle man på post (1940) jako Bertil Erikson
Ryska snuvan / Ryska snuvan (1937) jako Grisza znajomy Sergieja
Annonsera! / Annonsera! (1936) jako Adolf Fagerberg
Flickornas Alfred / Flickornas Alfred (1935) jako Baron Harrebow
Noce Walpurgii / Valborgsmässoafton (1935) jako Paavo
Najsilniejszy / Starkaste, Den (1929) jako Ole
Damen med kameliorna / Damen med kameliorna (1925) jako Szpieg Hrabiego
Gränsfolken / Gränsfolken (1913) jako Żołnierz na pogrzebie

Anders Henrikson - jako reżyser

Dockhem, Ett / Dockhem, Ett (1956)
Giftas / Giftas (1955)
Flickan fran fjällbyn / Flickan fran fjällbyn (1948)
Nyckeln och ringen / Nyckeln och ringen (1947)
Det vackraste på jorden / Det vackraste på jorden (1947)
Åsa-Hanna / Åsa-Hanna (1946)
Blod och eld / Blod och eld (1945)
Herr Collins äventyr / Herr Collins äventyr (1943)
Ungdom i bojor / Ungdom i bojor (1942)
Fallet Ingegerd Bremssen / Fallet Ingegerd Bremssen (1942)
Livet går vidare / Livet går vidare (1941)
Bara en kvinna / Bara en kvinna (1941)
Familjen Björck / Familjen Björck (1940)
Brott, Ett / Brott, Ett (1940)
Alle man på post / Alle man på post (1940)
Valfångare / Valfångare (1939)
Blixt och dunder / Blixt och dunder (1938)
O, en så'n natt! / O, en så'n natt! (1937)
Annonsera! / Annonsera! (1936)
65, 66 och jag / 65, 66 och jag (1936)

Anders Henrikson - jako scenarzysta

Dockhem, Ett / Dockhem, Ett (1956)
Åsa-Hanna / Åsa-Hanna (1946)
Herr Collins äventyr / Herr Collins äventyr (1943)
Bara en kvinna / Bara en kvinna (1941) jako Anders Henrikson
Livet går vidare / Livet går vidare (1941)
Alle man på post / Alle man på post (1940)
Brott, Ett / Brott, Ett (1940)