Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Tobey Maguire
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Tobias Vincent Maguire
Występuje jako: Tobey Maguire

Płeć: mężczyzna
Data urodzenia: 1975-06-27
Wiek: 41 lat
Urodzeni w czerwcu
Znak zodiaku: Rak
Miejsce urodzenia: Santa Monica, Kalifornia, USA
Wzrost: 173
Małżeństwa :
Jennifer Meyer (Od 3 września 2007) (1 dziecko)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Tobey Maguire grał w filmach

Biografia Tobey Maguire

Jego okrągła twarz, zamyślone oczy oraz promienny uśmiech sprawiają, że jest idealnym kandydatem do ról troskliwych mężczyzn. I właśnie takie role sprawiły, że Tobey Maguire stał się jednym z najpopularniejszych aktorów swojego pokolenia.
Tobey Maguire urodził się 27 czerwca 1975 roku w Santa Monica w Kalifornii. Jego rodzice mieli wtedy zaledwie 18 i 20 lat i nie byli nawet małżeństwem. Ojciec Vincent pracował jako kucharz, a matka Wendy była sekretarką. Gdy Tobey miał dwa lata jego rodzice rozstali się, a on sam został z matką prowadząc wędrowne życie i mieszkając u krewnych m.in. w Kalifornii, Oregonie i Waszyngtonie. Jego marzeniem było pójść w ślady ojca i zostać kucharzem, ale matka, która kiedyś chciała zostać aktorką, zachęcała syna do aktorstwa. Po ukończeniu szóstej klasy młody aktor zaczął występować w reklamach telewizyjnych, a w 1992 roku trafił do serialu "Great Scott!".
Rok później Maguire zadebiutował na dużym ekranie w filmie "Chłopięcy świat" (1993), w którym zagrali również Robert De Niro i młody Leonardo Di Caprio. Po małej roli w "S.F.W." (1994) i nieco większej w słabej "Zemście czerwonego barona" (1994) Maguire został zauważony w nominowanym do Oscara krótkometrażowym filmie "Duke of Groove" (1996), w którym również wystąpiła Uma Thurman.
Rok 1997 był przełomowym w karierze aktora, jako że miał możliwość współpracy z dwoma bardzo znanymi reżyserami przy dwóch dużych projektach. Pierwszym z nich był psychologiczno - obyczajowy dramat Anga Lee "Burza lodowa", w którym wystąpili również Kevin Kline, Sigourney Weaver, Joan Allen, Christina Ricci oraz debiutująca na dużym ekranie Katie Holmes. Drugi film z tego roku "Przejrzeć Harry'ego" Woody Allena otrzymał mieszane recenzje, ale dla Tobeya był milowym krokiem w karierze.
Kolejny rok był niemniej udanym w karierze aktora, który otrzymał główną rolę w "Miasteczku Pleasantville", gdzie zagrał nastolatka, który przeniósł się w lata 50-te. Dobrze przyjęta została również jego rola w nominowanym do Oscara filmie "Wbrew regułom" (1999). Obraz ten odniósł duży sukces komercyjny i z pewnością przyczynił się do tego, że Maguire otrzymał angaż do superprodukcji "Spider-Man"(2002), gdzie zagrał tytułowego człowieka pająka. "Spider-Man" w pierwszym tygodniu wyświetlania zarobił ponad 110 milionów dolarów i uczynił z aktora gwiazdę pierwszego formatu.

Tobey Maguire - filmografia aktorska

Quiet Type / Quiet Type (2013)
Życie Pi 3D / Life of Pi (2012) jako Pisarz
Details, The / Details, The (2011) jako Jeff
Beyond All Boundaries / Beyond All Boundaries (2009) jako Szeregowy George Strang głos
Brothers / Brothers (2009) jako Sam Cahill
Jaja w Tropikach / Tropic Thunder (2008) jako Tobey Maguire
Spider-Man 3 / Spider-Man 3 (2007) jako Peter Parker/Spider-Man
Dobry Niemiec / Good German, The (2006) jako Patrick Tully
Spider-Man 2 / Spider-Man 2 (2004) jako Spider-Man/Peter Parker
True Story of Seabiscuit, The / True Story of Seabiscuit, The (2003) jako on sam
Niepokonany Seabiscuit / Seabiscuit (2003) jako Red Pollard
Spider-Man / Spider-Man (2002) jako Spider-Man/Peter Parker
Psy i koty / Cats & Dogs (2001) jako Lou Beagle głos
Don's Plum / Don's Plum (2001) jako Ian
Cudowni chłopcy / Wonder Boys (2000) jako James Leer
Przejażdżka z diabłem / Ride with the Devil (1999) jako Jake Roedel
Wbrew regułom / Cider House Rules, The (1999) jako Homer Wells
Miasteczko Pleasantville / Pleasantville (1998) jako David / Bud Parker
Las Vegas Parano / Fear and Loathing in Las Vegas (1998) jako Autostopowicz
Burza lodowa / Ice Storm, The (1997) jako Paul Hood
Przejrzeć Harry'ego / Deconstructing Harry (1997) jako Harvey Stern
Przejażdżka / Joyride (1997) jako J.T.
W szponach szaleństwa / Seduced by Madness: The Diane Borchardt Story (1996) jako Chuck Borchardt
Empire Records / Empire Records (1995) jako Andre sceny usunięte
Healer / Healer (1994) jako Nastolatek
Powrót na pole walki / Spoils of War (1994) jako Martin
O życie dziecka / Child's Cry for Help, A (1994) jako Peter Lively
Chłopięcy świat / This Boy's Life (1993) jako Chuck Bolger
Czarodziej / Wizard, The (1989) jako Lucas' goon at video armageddon

Tobey Maguire - jako producent

Quiet Type / Quiet Type (2013) jako producent
Hungry Rabbit Jumps, The / Hungry Rabbit Jumps, The (2011) jako producent
Country Strong / Country Strong (2010) jako producent
Whatever We Do / Whatever We Do (2003) jako producent
Niepokonany Seabiscuit / Seabiscuit (2003)

Zdjęcia gwiazd

Tobey Maguire Tobey Maguire w filmie 'Spider-Man 2', fot. Warner Tobey Maguire, fot. Warner Tobey Maguire, fot. Warner Tobey Maguire Tobey Maguire Tobey Maguire Tobey Maguire, fot. Warner Tobey Maguire Tobey Maguire fot. UIP Tobey Maguire fot. UIP Tobey Maguire Tobey Maguire, fot. UIP Tobey Maguire w filmie 'Spider-Man 2', fot. Warner Tobey Maguire i Jennifer Meyer Tobey Maguire w filmie 'Spider-Man 2', fot. UIP
Zobacz więcej...
Zarobki Tobey Maguire

Spider-Man 2 2004, zarobki: $17,000,000
Niepokonany Seabiscuit (Seabiscuit) 2003, zarobki: $12,500,000
Spider-Man 2002, zarobki: $4,000,000

Plotki Tobey Maguire

Tobey Maguire w "Życiu Pi"
Tłum aktorów w kolejce do dziedzictwa Bourne'a
Tobey Maguire obejrzy Spider-Mana
Tobey Maguire wspiera Andrew Garfielda
Niels Arden Oplev i zadłużony Tobey Maguire
Przypadkowa sława Tobeya Maguire'a
Tobey Maguire podszywa się pod Elijah Wooda i Jake'a Gyllenhaala
Spider-Man boi się pająków
Spider-Man ma syna
Drugie dziecko Spider-Mana
Tobey Maguire na ślubnym kobiercu
Madonna nie zostawia napiwków
Tobey Maguire przeciwny marchewkowej diecie
Zły Spider-Man powodem bezsenności
Tobey Maguire w łóżku z Leonardo DiCaprio
Wybredny Tobey Maguire
Tobey Maguire stracił anonimowość w samolotach
Tobey Maguire liczy każdego dolara

Newsy Tobey Maguire

Al Pacino Frankiem Sinatrą
Bruce Willis będzie podróżował w czasie
Tobey Maguire chce być mistrzem szachowym
Tobey Maguire nie będzie Bilbo Bagginsem
Nie będzie Spider-Mana
Wampir będzie Spider-Manem
Spider-Man nie wie, z kim walczyć
Wiadomo kto powalczy o Złote Globy
Tobey Maguire nie będzie hobbitem
Tobey Maguire hobbitem?

Ciekawostki Tobey Maguire

-Jest wegetarianinem.
-Lubi jogę i gotowanie.
-Początkowo chciał zostać kucharzem, ale zmienił zdanie po tym jak jego matka obiecała mu 100 dolarów pod warunkiem, że wybierze kurs aktorstwa.
-Przybrał na wadze kilka kilogramów, aby dostosować się do roli w "Spider-Manie" (2002).
-Zrzucił ponad 10 kilogramów do roli w "Niepokonanym Seabiscuit" (2003).
-W 2002 roku zaręczył się z Rashidą Jones.
-Przyjaźni się z Leonardo DiCaprio.
-11 listopada 2006 roku Tobey i jego narzeczona Jennifer Meyer zostali rodzicami córeczki.
-Lubi grać w szachy.
-Przyjaźni się z Kirsten Dunst z którą występował w Spider-Manie.