Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Tobey Maguire
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Tobias Vincent Maguire
Występuje jako: Tobey Maguire

Płeć: mężczyzna
Data urodzenia: 1975-06-27
Wiek: 42 lat
Urodzeni w czerwcu
Znak zodiaku: Rak
Miejsce urodzenia: Santa Monica, Kalifornia, USA
Wzrost: 173
Małżeństwa :
Jennifer Meyer (Od 3 września 2007) (1 dziecko)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Tobey Maguire grał w filmach

Biografia Tobey Maguire

Jego okrągła twarz, zamyślone oczy oraz promienny uśmiech sprawiają, że jest idealnym kandydatem do ról troskliwych mężczyzn. I właśnie takie role sprawiły, że Tobey Maguire stał się jednym z najpopularniejszych aktorów swojego pokolenia.
Tobey Maguire urodził się 27 czerwca 1975 roku w Santa Monica w Kalifornii. Jego rodzice mieli wtedy zaledwie 18 i 20 lat i nie byli nawet małżeństwem. Ojciec Vincent pracował jako kucharz, a matka Wendy była sekretarką. Gdy Tobey miał dwa lata jego rodzice rozstali się, a on sam został z matką prowadząc wędrowne życie i mieszkając u krewnych m.in. w Kalifornii, Oregonie i Waszyngtonie. Jego marzeniem było pójść w ślady ojca i zostać kucharzem, ale matka, która kiedyś chciała zostać aktorką, zachęcała syna do aktorstwa. Po ukończeniu szóstej klasy młody aktor zaczął występować w reklamach telewizyjnych, a w 1992 roku trafił do serialu "Great Scott!".
Rok później Maguire zadebiutował na dużym ekranie w filmie "Chłopięcy świat" (1993), w którym zagrali również Robert De Niro i młody Leonardo Di Caprio. Po małej roli w "S.F.W." (1994) i nieco większej w słabej "Zemście czerwonego barona" (1994) Maguire został zauważony w nominowanym do Oscara krótkometrażowym filmie "Duke of Groove" (1996), w którym również wystąpiła Uma Thurman.
Rok 1997 był przełomowym w karierze aktora, jako że miał możliwość współpracy z dwoma bardzo znanymi reżyserami przy dwóch dużych projektach. Pierwszym z nich był psychologiczno - obyczajowy dramat Anga Lee "Burza lodowa", w którym wystąpili również Kevin Kline, Sigourney Weaver, Joan Allen, Christina Ricci oraz debiutująca na dużym ekranie Katie Holmes. Drugi film z tego roku "Przejrzeć Harry'ego" Woody Allena otrzymał mieszane recenzje, ale dla Tobeya był milowym krokiem w karierze.
Kolejny rok był niemniej udanym w karierze aktora, który otrzymał główną rolę w "Miasteczku Pleasantville", gdzie zagrał nastolatka, który przeniósł się w lata 50-te. Dobrze przyjęta została również jego rola w nominowanym do Oscara filmie "Wbrew regułom" (1999). Obraz ten odniósł duży sukces komercyjny i z pewnością przyczynił się do tego, że Maguire otrzymał angaż do superprodukcji "Spider-Man"(2002), gdzie zagrał tytułowego człowieka pająka. "Spider-Man" w pierwszym tygodniu wyświetlania zarobił ponad 110 milionów dolarów i uczynił z aktora gwiazdę pierwszego formatu.

Tobey Maguire - filmografia aktorska

Quiet Type / Quiet Type (2013)
Życie Pi 3D / Life of Pi (2012) jako Pisarz
Details, The / Details, The (2011) jako Jeff
Beyond All Boundaries / Beyond All Boundaries (2009) jako Szeregowy George Strang głos
Brothers / Brothers (2009) jako Sam Cahill
Jaja w Tropikach / Tropic Thunder (2008) jako Tobey Maguire
Spider-Man 3 / Spider-Man 3 (2007) jako Peter Parker/Spider-Man
Dobry Niemiec / Good German, The (2006) jako Patrick Tully
Spider-Man 2 / Spider-Man 2 (2004) jako Spider-Man/Peter Parker
True Story of Seabiscuit, The / True Story of Seabiscuit, The (2003) jako on sam
Niepokonany Seabiscuit / Seabiscuit (2003) jako Red Pollard
Spider-Man / Spider-Man (2002) jako Spider-Man/Peter Parker
Psy i koty / Cats & Dogs (2001) jako Lou Beagle głos
Don's Plum / Don's Plum (2001) jako Ian
Cudowni chłopcy / Wonder Boys (2000) jako James Leer
Przejażdżka z diabłem / Ride with the Devil (1999) jako Jake Roedel
Wbrew regułom / Cider House Rules, The (1999) jako Homer Wells
Miasteczko Pleasantville / Pleasantville (1998) jako David / Bud Parker
Las Vegas Parano / Fear and Loathing in Las Vegas (1998) jako Autostopowicz
Burza lodowa / Ice Storm, The (1997) jako Paul Hood
Przejrzeć Harry'ego / Deconstructing Harry (1997) jako Harvey Stern
Przejażdżka / Joyride (1997) jako J.T.
W szponach szaleństwa / Seduced by Madness: The Diane Borchardt Story (1996) jako Chuck Borchardt
Empire Records / Empire Records (1995) jako Andre sceny usunięte
Healer / Healer (1994) jako Nastolatek
Powrót na pole walki / Spoils of War (1994) jako Martin
O życie dziecka / Child's Cry for Help, A (1994) jako Peter Lively
Chłopięcy świat / This Boy's Life (1993) jako Chuck Bolger
Czarodziej / Wizard, The (1989) jako Lucas' goon at video armageddon

Tobey Maguire - jako producent

Quiet Type / Quiet Type (2013) jako producent
Hungry Rabbit Jumps, The / Hungry Rabbit Jumps, The (2011) jako producent
Country Strong / Country Strong (2010) jako producent
Niepokonany Seabiscuit / Seabiscuit (2003)
Whatever We Do / Whatever We Do (2003) jako producent

Zdjęcia gwiazd

Tobey Maguire Tobey Maguire w filmie 'Spider-Man 2', fot. Warner Tobey Maguire Tobey Maguire, fot. Warner Tobey Maguire i Jennifer Meyer Tobey Maguire, fot. Warner Tobey Maguire Tobey Maguire Tobey Maguire w filmie 'Spider-Man 2', fot. Warner Tobey Maguire, fot. Warner Tobey Maguire Tobey Maguire fot. UIP Tobey Maguire, fot. UIP Tobey Maguire w filmie 'Spider-Man 2', fot. UIP Tobey Maguire fot. UIP Tobey Maguire
Zobacz więcej...
Zarobki Tobey Maguire

Spider-Man 2 2004, zarobki: $17,000,000
Niepokonany Seabiscuit (Seabiscuit) 2003, zarobki: $12,500,000
Spider-Man 2002, zarobki: $4,000,000

Plotki Tobey Maguire

Tobey Maguire w "Życiu Pi"
Tłum aktorów w kolejce do dziedzictwa Bourne'a
Tobey Maguire obejrzy Spider-Mana
Tobey Maguire wspiera Andrew Garfielda
Niels Arden Oplev i zadłużony Tobey Maguire
Przypadkowa sława Tobeya Maguire'a
Tobey Maguire podszywa się pod Elijah Wooda i Jake'a Gyllenhaala
Spider-Man boi się pająków
Spider-Man ma syna
Drugie dziecko Spider-Mana
Tobey Maguire na ślubnym kobiercu
Madonna nie zostawia napiwków
Tobey Maguire przeciwny marchewkowej diecie
Zły Spider-Man powodem bezsenności
Tobey Maguire w łóżku z Leonardo DiCaprio
Wybredny Tobey Maguire
Tobey Maguire stracił anonimowość w samolotach
Tobey Maguire liczy każdego dolara

Newsy Tobey Maguire

Al Pacino Frankiem Sinatrą
Bruce Willis będzie podróżował w czasie
Tobey Maguire chce być mistrzem szachowym
Tobey Maguire nie będzie Bilbo Bagginsem
Nie będzie Spider-Mana
Wampir będzie Spider-Manem
Spider-Man nie wie, z kim walczyć
Wiadomo kto powalczy o Złote Globy
Tobey Maguire nie będzie hobbitem
Tobey Maguire hobbitem?

Ciekawostki Tobey Maguire

-Jest wegetarianinem.
-Lubi jogę i gotowanie.
-Początkowo chciał zostać kucharzem, ale zmienił zdanie po tym jak jego matka obiecała mu 100 dolarów pod warunkiem, że wybierze kurs aktorstwa.
-Przybrał na wadze kilka kilogramów, aby dostosować się do roli w "Spider-Manie" (2002).
-Zrzucił ponad 10 kilogramów do roli w "Niepokonanym Seabiscuit" (2003).
-W 2002 roku zaręczył się z Rashidą Jones.
-Przyjaźni się z Leonardo DiCaprio.
-11 listopada 2006 roku Tobey i jego narzeczona Jennifer Meyer zostali rodzicami córeczki.
-Lubi grać w szachy.
-Przyjaźni się z Kirsten Dunst z którą występował w Spider-Manie.